“Mångfald och framgång hör ihop”
Debatten om mångkultur är uttjatad lika mycket som den är ständigt aktuell. Begreppet ”kultur” är abstrakt och konstant under förändring. När människor förflyttas blandas kulturella uttryck, vilket är oundvikligt. Hur kan det vara en fråga om något man är för eller emot? Det är i första hand en fråga om moral.
Det handlar om att alla ska få leva sitt liv i enlighet med den kultur de identifierar sig med, och att få leva på ett sätt som känns meningsfullt. Vår värld är präglad av migration, och en majoritet av alla länder kan betraktas som mångkulturella. Detta fenomen är relativt nytt i Sverige, medan det varit verkligt för andra länder i hundratals år. Även här har vi en mångfald som inte går att förneka. Vi är så mångkulturella att det är inskrivet i Regeringsformen, en av Sveriges grundlagar, sedan 2010. Vi har en lag och en ombudsman för frågor om diskriminering. Sverige var också ett av de första länderna som ratificerade Unescos mångfaldskonvention.
Forskning visar att den allmänna inställningen till mångfald på vissa plan har minskat bland befolkningen. Enligt mångfaldsbarometern har svenska folkets inställning till invandrare generellt blivit allt mer positiv sedan början på 1990-talet. De senaste åren har resultaten i mätningen varit varierande, men det som är tydligt är att det är hos unga som den positiva inställningen är störst. Det är en utveckling som är oerhört viktig att främja.
Jag vill se representation i riksdag, regering, företag och media – en representation som speglar hur samhället faktiskt ser ut. Och det vill många andra unga med mig. Vi vill ha transparens och öppenhet. Vi är trötta på ökade klyftor, segregation och polarisering som börjar i ung ålder och ger långtgående konsekvenser för hela samhället. Vi vill se långsiktiga och helhjärtade insatser.
Sverige är ett land som inte bara består av en kultur, utan av flera kulturer som flätas samman och verkar sida vid sida. Det är ingenting som går att blunda för. Där vissa ser risker, splittringar och faror kan andra istället se möjligheter och berikning. Medan vissa slänger bort fullt kompetenta personer på grund av efternamnet på deras CV väljer andra att se personen bortom fördomarna. Jag och många med mig har sett ungas chanser och möjligheter förstöras framför deras ögon på grund av fördomar. Att exkludera är en återvändsgränd till segregation. Ett öppet samhälle leder till förståelse och utveckling som annars inte hade varit möjlig. Framgång och mångfald hör ihop.
Evelina Bravo
Skribent och webbredaktör för den feministiska kulturtidningen Equalizer Magazine.
——————————————————-
Detta är en debattartikel och skribentens egna ord
Att vara ung innebär att vara Sveriges framtid, samtidigt som man lever i dess samtid. Vi ger unga möjligheten att lyfta vad de brinner för.
Berätta något kul! ->Stockholm
Fryshuset
Mårtensdalsgatan 2-8
120 30 Stockholm
karl.bjurman@fryshuset.se