Han är endast 22 år gammal, men har redan hunnit ordna elektricitet till ett förlossningssjukhus i Somalia genom projektet Life2Mothers, byggt upp ungdomsverksamheten Kvarter1 i sin hemort Ryd utanför Linköping och fått motta pris av kungen. Han drivs av en inneboende vilja att hjälpa andra människor och vill väcka motivation hos unga. Under dagen fick han motta priset Årets Unga Förebild under Fryshusets tillställning Anders Carlbergs minnespris 2019.
Hur känns det att ha utsetts till årets unga förebild?
– Det känns overkligt och är en stor ära. Allt har gått väldigt snabbt från starten av mina
projekt till där jag är idag. Saker jag har gjort har varit för att jag har sett ett behov och sedan jobbat med fokus på lösning. Att sedan få pris för det är ett slags kvitto på att det jag gjort har varit någonting bra och nyttigt.
Har du någon förebild?
– Jag har många förebilder, men framför allt mina föräldrar. De har alltid gjort någonting av ingenting. Både min mamma och pappa är personer som alltid varit villiga att sträcka ut en hjälpande hand och det har gjort att jag vill vara likadan. Samtidigt vill jag göra dem stolta och att de ska känna att allt deras slit, med hårt jobb dag in och dag ut, ändå har gett någonting. Jag vet ju att allt de gjort har varit för mig och mina syskon och att vi haft det bra på deras bekostnad.
Vad är det som driver dig?
– Det finns flera faktorer som driver mig. Dels är mina föräldrar min drivkraft och min välvilja kommer från dem. Sedan har min uppväxt och bakgrund varit en anledning till att jag har engagerat mig. Jag är ung, svart och uppvuxen i Ryd som är en förort i Linköping. Det fanns inte riktigt någon utanför familjen att se upp till och det är ingen hemlighet att vi i förorten måste kämpa två gånger hårdare och har fler hinder på vägen. Jag vill med mitt engagemang bana ut en väg andra kan följa efter. Samhället ser ut så idag tyvärr att det finns en vi mot dem struktur. Men alla går ju i skolan och är en del av samhället så det motiverar mig istället för att låta mig dras ner. Religionen är också en stark drivkraft för mig. Jag är muslim och inom Islam ser man livet som ett slags test. Strävar man efter att göra gott och vara en bra människa kommer det ge utdelning senare. Man blir ödmjuk och tänker mer på vikten och konsekvenserna av det man gör.
Varför startade du Life2mothers?
– Genom min kusin visste jag att att det var fanns ett stort behov av bistånd i Somalia och att mödradödligheten var stor. Jag tänkte på vad vi kan göra härifrån och började samla in pengar på sociala medier. Vi fick ihop så mycket som 112 000 kronor och det är ännu mer värt i Somalia. Efter att ha tagit kontakt med sjukhus och frågat vad de behövde åkte jag och min kusin sedan ner och genomförde projektet där vi bland annat kunde förse ett förlossningssjukhus med el. Eftersom det är våra föräldrars hemland kunde vi språket och hade lite kontakter. Där var det också så att jag såg ett behov och fick därmed ett syfte. Att sedan få se glädjen hos de människor vi hjälpt genom organisationen är obeskrivligt.
Känner du att din ålder har haft någon betydelse i din roll som entreprenör? (Har det varit en fördel eller en nackdel?)
– Min ålder har gjort att jag ibland upplevt att jag inte blivit tagen på allvar. Att jag måste kämpa och bevisa mig mer. Men det har ändrats av den positiva uppmärksamheten jag fått. Därför är det så roligt att få motta ett pris för då märker jag skillnad direkt i hur folk är gentemot mig. Att jag är ung är även positivt för mig. Jag har energin och möjligheten att göra saker här och nu. Jag både pluggar till statsvetare och jobbar så tänker passa på att göra många saker innan jag själv skaffar eget hem och familj, då har man kanske inte lika mycket tid. Så jag tar vara på den fas i livet jag befinner mig i just nu.
Vad vill du att Kvarter1 ska kunna bidra med för unga i ditt område?
– Det viktigaste vi kan ge till ungdomar är ett förtroende och vara någon som kan peppa dem. Alla vi som jobbar i Kvarter1 har varit fritidsledare innan och vet att det måste först byggas upp en relation för att sedan kunna nå fram. Då kan vi vara någon de unga kan se upp till. Vi är en förening som anordnar aktiviteter för unga. Allt startade i ett samarbete med Förenade förorter 2017 och vi har haft flera andra event med poesi men även fotbollsturneringar och annat som de tycker är roligt. Det måste vara lustfyllt så i dialog med ungdomar hör vi vad de har för behov och försöker jobba utifrån det. Det ska vara av oss för oss.
Vad har du för relation till Fryshuset?
– Jag vet att Fryshuset gör mycket för unga och tycker det är jättebra att det finns. Jag såg Greta Thunberg få motta priset som unga förebild förra året så jag vill verkligen tacka för priset, det betyder mycket.
Text: Miriam Linné
Att vara ung innebär att vara Sveriges framtid, samtidigt som man lever i dess samtid. Vi ger unga möjligheten att lyfta vad de brinner för.
Berätta något kul! ->Stockholm
Fryshuset
Mårtensdalsgatan 2-8
120 30 Stockholm
karl.bjurman@fryshuset.se