Ailin Moaf Mirlashari är utbildad kultursocionom, medgrundare för Facebook gruppen StreetGäris, projektledare för Nyhetsbyrån, jobbar på Förorten i centrum med muralmålningar, konstnär och mycket mer. Liv1 har träffat henne för en intervju.
-Du har en massa projekt bakom ryggen, skulle du kunna berätta om några av dem?
Jag har haft the blessing att pga mitt engagemang kunna arbeta med fantastiska saker. Jag har jobbat ideellt med StreetGäris i 5 år och jobbat som kultursocionom på Förorten i Centrum och på Nyhetsbyrån. Förorten i centrum är en organisation där vi jobbar med kollektiv muralmålning för social förändring, och nyhetsbyrån var en kurs för unga vuxna i journalistik, dokumentärt berättande och konst på Tensta konsthall (i samarbete med SG, konstfack och JMK). Har annars varit aktiv och jobbat mycket på blåa norra västerort 🙂
– Kan du berätta mer om projektet om generationsmötet med muralmålningar?
På förorten i centrum jobbar vi med kollektiva muralmålningar för att skapa möten, men främst också höja folks röster som oftast inte hörs i det offentliga rummet. Den process vi jobbar med nu är ett Generationsmöte och möte över stadsdelar med ungavuxna från Järva och äldre boende på Serafens äldreboende i Kungsholmen. Det är ett otroligt fint projekt och det är så fint att se två grupper som aldrig skulle möts i vanliga fall, lära känna varandra och skapa/höja sina röster tillsammans. Vi har idé- och skissverkstäder ihop och snart är vi klara med hela målningen som kommer invigas den 15 maj på boendet.
– Vad är den gemensamma nämnaren för det jobb du gör?
Det gemensamma nämnaren är nog organisering och dialog (och mycket kultur och konst!)
– Du jobbar mycket med ditt egna skapande, hur skulle du beskriva din konst?
Ouf, tycker det är svårt att beskriva mitt egna skapande, because jag känner typ att jag är en sån konstnär som gillar många olika typer av uttryck, jag blandar mycket och gör olika saker. Men jag skapar både mycket politiska saker, men också väldigt spirituella/soulful stuff. Har svårt att begränsa mig till en konstform och tycker alla konstformer/uttrycksformer är lit, men jag håller på med illustrationer, collage, grafik, visuals – yani videoart stuff och lite annat. Konst och kultur är inte bara en passion utan det är mitt verktyg för att kunna kanalisera mitt samhällsengagemang. Jag vill förändra strukturer genom konsten. Jag vill jobba med inkludering genom konsten.
– Hur upptäckte du konsten
Jag är uppväxt i en familj som inte alltid hade ett ekonomiskt kapital, men vi hade ett rikt kulturellt kapital. Kultur och konst är något jag växte upp med, poesi, sång och litteratur var en del av min vardag, så det fall sig naturligt att jag intresserade mig av det.
– Vad ser du dig själv jobba med/vara engagerad i, i framtiden?
Jag vill jobba med kultur och konsten som ett verktyg för att förändra samhället, min dröm är att driva ett kulturhus tillsammans med grymma syskon och personer någonstans på blåa linjen.
Att vara ung innebär att vara Sveriges framtid, samtidigt som man lever i dess samtid. Vi ger unga möjligheten att lyfta vad de brinner för.
Berätta något kul! ->Stockholm
Fryshuset
Mårtensdalsgatan 2-8
120 30 Stockholm
karl.bjurman@fryshuset.se