Sittandes på en röd soffa, med utsikt över vattnet sitter jag bredvid Maria Fräki. Sedan 2004 har hon jobbat i Angered som danspedagog med barn och ungdomar mellan 6-19 år.
Idag och sedan ca 2 år tillbaka arbetar hon som utvecklingsledare för Kulturskolan. I sitt uppdrag är hon även producent och konstnärlig ledare för Ungdomsbiennalen.
Ungdomsbiennalen är en satsning på kulturskolans ungdomar i åldern 13-19 år. Idag består den av 35 ungdomar som går i olika ämnen på kulturskolan. Tillsammans med dessa elever, dess ämneslärare och med Marias handledning i skapandeprocesser emellan elevernas vanliga lektioner, har de skapat föreställningen ¨Röster från Angered¨.
Sång, piano, foto, dans och en hel orkester ska snart gästa GöteborgsOperan. Maria har jobbat med eleverna på ett ämnesöverskridande sätt för att skapa gemenskap mellan de.
–Vi har fört samman eleverna i projektet för att de ska få mötas, inspireras och känna att de är en del av ett större sammanhang, säger hon.
I Ungdomsbiennalen är föreställningen ¨Röster från Angered¨ en större satsning för att fördjupa olika frågor och sammanföra ungdomar från hela Göteborg.
– Dels vill jag arbeta med integrationen och få ungdomarna att komma in på en professionell arena på en annan plats, tillägger Maria.
Hur arbetar ni?
– Det är ett speciellt sätt vi jobbar på. Som producent har jag, tillsammans med min medproducent Markus, hand om alla praktiska detaljer runtomkring såsom matbeställningar till eleverna när dom repar, möten med operan, schemaläggning, marknadsföring, biljettbokning, osv. I min roll som konstnärlig ledare är min uppgift att föra skapandeprocessen framåt, regissera och sätta ihop allt till ¨ett¨, eftersom ungdomarna har sina egna lärare i respektive ämnen. Eleverna går på sina lektioner och repeterar det dom har med i föreställningen, däremellan ses hela gruppen på extra tider, jobbar och sätter ihop grejerna tillsammans, förklarar hon.
Enligt Maria ligger vikten i att deltagare själva får bestämma vad de vill uppträda och repa med för att processen ska fungera. Showen bygger på deras delaktighet och inflytande.
– Jag vill ge dessa ungdomar en upplevelse, en erfarenhet och ett minne för livet, tillägger hon.
Att stärka självförtroendet och självkänslan hos ungdomarna är en viktig del i Marias arbete, samtidigt som hon vill inspirera dem genom att visa på en professionell plats som GöteborgsOperan. I processen har eleverna varit på studiebesök, haft samtal med yrkesverksamma utövare, och tittat på föreställning på GöteborgsOperan.
Enligt Maria Fräki är kultur och stadens kulturella arenor till för alla! Detta ligger även i linje med GöteborgsOperans strävan och vision. Därför känns samarbetet extra fint.
¨Röster från Angered¨ kommer att spela två föreställningar för andra skolor, och skolor från hela Göteborg är inbjudna. Maria känner sig extra glad över att dessa två föreställningar snabbt blev uppbokade och nu är helt fulla!
Även för allmänheten spelas två föreställningar.
Speldagar:
20 september 2019: För skolor årskurs 6 – Gymnasiet.
21 september 2019: För allmänheten.
Föreställningen kommer äga rum på Göteborgs Operans lilla-scen.
Vill du säkra din plats?
Klicka på länken nedan för att boka din biljett till lördagen den 21 september:
https://sv.opera.se/forestallningar/skapadagar-2019-2020/
Text & foto
Carmen Jedrzejak
Att vara ung innebär att vara Sveriges framtid, samtidigt som man lever i dess samtid. Vi ger unga möjligheten att lyfta vad de brinner för.
Berätta något kul! ->Stockholm
Fryshuset
Mårtensdalsgatan 2-8
120 30 Stockholm
karl.bjurman@fryshuset.se