Nivin Khalil är en 20-årig tjej från Angered. Hon är född och uppvuxen i Sverige med föräldrar från Libanon. På Burgårdens gymnasium gick hon frisörlinjen och därefter jobbade hon två år på Volvo men nu planerar hon att plugga vidare till biomedicinsk analytiker.
Hår och make up är ett av hennes många intressen. Nivin strävar efter att få lära sig nya och oväntade saker varje dag.
– Jag kan läsa om allt jag finner intressant t.ex autism, ADHD eller hur kakao blir till, säger hon.
¨Gymnasievalet stod mellan frisör eller bygg¨
Innan Nivin bestämde sig för att hon ville plugga till biomedicinsk analytiker skulle hon välja gymnasium.
Hon visste att hon ville jobba med något inom medicin efter skolan men inför gymnasievalet tänkte hon strategiskt.
– Jag valde en yrkeslinje för att kunna få jobbmöjligheter oavsett land jag befinner mig i och därför stod valet mellan frisör eller bygg. När jag tar examen på universitet har jag två yrken att välja mellan vilket öppnar upp för olika alternativ, förklarar Nivin.
20-åringen umgås gärna med vänner och familj på fritiden men hon engagerar sig även i sociala medier. Instagramkonto är hennes medel till kunskapsspridning kring religion, rasism och fördomar kring förorter.
– Ibland lägger jag upp ¨fina¨ bilder eller skämtsamma videos men när jag möter rasism då använder jag min kanal till att förklarar varför rasism är fel och försöker få människor att förstå, berättar hon.
Nivin menar att hon upprätthåller en balans mellan tunga ämnen och skämtsamma vardagssituationer i hänsyn till yngre följare. Hon vill även visa likheter mellan människor som bär slöja och de som inte gör det.
– Jag har väldigt olika följare och de som är etniska svenskar från någon by vill jag visa att människor med slöja är precis som de själva, med samma intressen och bekymmer, tillägger hon.
Innan valet publicerade Nivin en video som kritiserade svensk politik. Videon delades många gånger av b.la ett större instagramkonto-¨Tänkvärt¨. Trots positiv respons fick hon utstå mycket kritik.
– Jag pratade om en politisk ¨tävling¨ som gick ut på att politiker sa värre saker om invandrare och förorter. Många med svensk bakgrund hörde av sig för att tala om för mig att jag har fel och att jag överdriver, återberättar Nivin.
På sin kanal utgår Nivin från händelser hon själv varit med om. Vid tillfällen där hon väljer att prata om ämnen som hon saknar koppling till använder hon faktabaserade källor.
– Då pratar jag aldrig utifrån mig själv, förklarar hon.
¨Jag försöker inte fixa dagens rasism¨
20-åringen för sin kamp för framtiden. Hon vill att de yngsta i samhället genomskådar rasismen innan den hinner rotas i dem.
– Jag försöker inte fixa rasister som finns idag för det är hopplöst. Barn och unga är de jag vill nå fram till eftersom de är framtiden, säger hon.
Nivin menar att hat och fördomar är svåra att bryta hos vuxna. Okunskap och rädsla för det okända är en bidragande faktor till att orättvisan är kontinuerlig. Men hon hoppas att hennes framtida barn kommer få leva i ett samhälle där hbtq, religiösa och ickesvenskar tillåts att växa upp i ett samhälle fritt från homofobi, rasism och nazism.
För mer följ @nivinkhalil på instagram
Text: Carmen Jedrzejak
Foto: Igor Jedrzejak
Att vara ung innebär att vara Sveriges framtid, samtidigt som man lever i dess samtid. Vi ger unga möjligheten att lyfta vad de brinner för.
Berätta något kul! ->Stockholm
Fryshuset
Mårtensdalsgatan 2-8
120 30 Stockholm
karl.bjurman@fryshuset.se