I allt mer digital värld väntas efterfrågan av programmerare växa. Enligt Framtidskarriär.se kommer det saknas 70 000 programmerare år 2022.
I över 1 år har Tech Tensta varit en naturlig mötesplats och skaparverkstad för unga att utforska kunskap genom teknik. Här kallas fritidsledarna för tech-coacher. Det är studenter som har kompetens inom ITC, teknik eller är boende i närområdet. Coacherna fungerar både som mentorer i tekniska projekt och som personal på ungdomsgården.
Techgårdens senaste projekt är Kodstugan som är en kurs som startade i oktober. Där fick unga i åldrarna 12-16 år vid fem tillfällen en introduktion i programmering och digitalt
skapande. Kursen är ett samarbete mellan Stockholms Stad och organisationen Kodcentrum som finns på 12 platser runt om i Sverige. De anordnar bland annat workshops och jobbar med stora teknikaktörer som bland annat Microsoft, Spotify, Ericsson och Stigma.
Skolorna har varit den främsta källan till utbildning inom ämnet och där har det satsats olika mycket beroende på skola och kommun. Att hänga med i samhällsutvecklingen är en demokratifråga och projektets syfte är att involvera ungdomar i teknik, som hobby eller för framtida karriär.
Genom Kodstugan får unga lära sig att de inte enbart behöver vara mottagare i den digitala världen utan att de själva kan vara med att skapa, ifrågasätta och därmed bli medvetna digitala medborgare.
Ikram Haji Omar, 14 år, är på techgården för tredje gången och vid detta tillfälle fick deltagarna prova på att utveckla en egen app. De tog fram en idé och fick sedan själva programmera appen steg för steg.
– Jag har jobbat med en app där man beställer mat och medans den levereras får man
spela ett bowlingspel. Om man vinner blir maten gratis. Det har varit kul att få prova på att
göra sådana saker här.
Text och foto: Miriam Linné
Dela din story
Sveriges framtid berättar
Att vara ung innebär att vara Sveriges framtid, samtidigt som man lever i dess samtid. Vi ger unga möjligheten att lyfta vad de brinner för.