Efter en trafikolycka när hon var 18 år fick Heaven Bereket ett wake up call – hon ville jobba med något som hjälper andra människor. Hon hittade apotekaryrket men blev sedan även entreprenör och kryptohandlare.
”Jag började googla på vad man skulle kunna starta för eget projekt för att hjälpa behövande och åkte samtidigt ner till Etiopien. Där såg jag hur mycket jag faktiskt kunde göra för att förbättra levnadsvillkoren. Jag fick berättat för mig att jag t.ex kunde investera i apotek och gick det bra för apoteken skulle jag dessutom tjäna pengar på det! Så jag började med att investera pengarna jag fick ut efter olyckan. Jag hade ingen aning om investeringar tidigare så det blev en helt ny värld för mig. Jag började därför plugga ekonomi och alla vinstpengar från investeringarna började gå till det som blev ”Bambinoprojektet”.
Var detta början på ditt intresse för kryptotrading?
”Ja, precis! Första året lärde jag mig själv och pengarna jag tjänade gick in i Bambinoprojektet. Jag började även utbilda andra, först i vanliga valutor, men det ändrades snabbt. I olika delar av världen kan man exempelvis inte använda sitt bankkort utanför landets gränser eller online. Att den möjligheten inte finns för miljarder människor fick mig att vilja lära mig mer om kryptovalutor”.
Hur ser inkludering ut i din bransch idag?
”Tech-branschen växer snabbt och det finns ingen bransch som inte påverkas av det faktumet. Vi bygger exempelvis nu en Bambino-klinik som kommer vara helt “techifierad” i alla aspekter. Allt ifrån hur medicinska journaler förs till hur man tar prover och hur byggnaden är självförsörjande. Sen vad gäller inkludering pratar man ofta om Tech-branschen som mansdominerad, men där måste man fråga sig “vart i världen?”. I Sverige är det ju så, men i vissa delar av världen är det inte alls ett mansdominerat yrke.”
Hur har du själv upplevt branschen?
”Det beror på var jag är. I Sverige känns det ganska glest med sådana som ser ut som jag. Vi måste aktivt försöka nå ut till olika grupper i samhället. Jag har varit en offentlig person i 1 ½ år och det har fått mig att förstå vikten av att våga visa upp sig, för att andra kvinnor ska förstå att de också kan. I Sverige pratar vi om den bristande representationen som ett globalt problem när det egentligen kanske handlar om ett nordiskt problem.”
Att vara ung innebär att vara Sveriges framtid, samtidigt som man lever i dess samtid. Vi ger unga möjligheten att lyfta vad de brinner för.
Berätta något kul! ->Stockholm
Fryshuset
Mårtensdalsgatan 2-8
120 30 Stockholm
karl.bjurman@fryshuset.se